Κολυδάς για συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης: Θα διαρκέσει έως 4 ημέρες

27 Μαρτίου, 2024


Η ανάρτηση του μετεωρολόγου, Θεόδωρου Κολυδά για την αφρικανική σκόνη – Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότεροΜε ανάρτησή του στα social media ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρεται στην αφρικανική σκόνη που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες, επισημαίνοντας πως τα εν λόγω επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες.Χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Κολυ…

...�ς Κολυδάς ανέφερε πως «η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti...

Η ανάρτηση του μετεωρολόγου, Θεόδωρου Κολυδά για την αφρικανική σκόνη – Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο

Με ανάρτησή του στα social media ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρεται στην αφρικανική σκόνη που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες, επισημαίνοντας πως τα εν λόγω επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες.

Χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Κολυδάς ανέφερε πως «η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad. Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodili στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.

Συμπλήρωσε ότι «συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του ’60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

Κλείνοντας ο Θεόδωρος Κολυδάς ανέφερε πως «την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.