Ήταν ομοφυλόφιλος ο Μέγας Αλέξανδρος; Η μυθική μορφή του αρχαιοελληνικού κόσμου, η σχέση με τον Ηφαιστίωνα και η εταίρα Καλλιξένη

4 Φεβρουαρίου, 2024


Με αφορμή το ντοκιμαντέρ Alexander: The Making of a God και τη σκηνή με το φιλί του Μέγα Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα, πολλές είναι οι απορίες γύρω από τη σeξουαλικότητα αυτής της μυθικής μορφής του αρχαιοελληνικού κόσμου και το αν τελικά ήταν ομοφυλόφιλος. Ποια ήταν η σχέση του με την εταίρα Καλλιξένη και γιατί ανησυχούσε η μητέρα του;Καταρχήν, ας τονίσουμε κάπου εδώ πως στον αρχαιοελληνικό πολιτ…

...ισμό, σε μια κοινωνία που δεν γνώριζε διακρίσεις, οι όροι όπως «ομοφυλόφιλος», «ετεροφυλόφιλος», «αμφιφυλόφιλος» δεν υπήρχαν στη γλώσσα των ανθρώπων.Αρκετοί επιφανείς άντρες της αρχαίας Ελλάδας εικάζεται πως είχαν συνδεθεί ερωτiκά με άλλους άντρες, αλλά ουδείς γνώριζε το...

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ Alexander: The Making of a God και τη σκηνή με το φιλί του Μέγα Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα, πολλές είναι οι απορίες γύρω από τη σeξουαλικότητα αυτής της μυθικής μορφής του αρχαιοελληνικού κόσμου και το αν τελικά ήταν ομοφυλόφιλος. Ποια ήταν η σχέση του με την εταίρα Καλλιξένη και γιατί ανησυχούσε η μητέρα του;

Καταρχήν, ας τονίσουμε κάπου εδώ πως στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, σε μια κοινωνία που δεν γνώριζε διακρίσεις, οι όροι όπως «ομοφυλόφιλος», «ετεροφυλόφιλος», «αμφιφυλόφιλος» δεν υπήρχαν στη γλώσσα των ανθρώπων.

Αρκετοί επιφανείς άντρες της αρχαίας Ελλάδας εικάζεται πως είχαν συνδεθεί ερωτiκά με άλλους άντρες, αλλά ουδείς γνώριζε το νόημα αυτών των λέξεων, ώστε να τις περιγράψει.

Τουτέστιν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατατάξουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, μια μυθική μορφή του αρχαιοελληνικού κόσμου, τον υιό και διάδοχο του Φιλίππου στη βασιλεία της Μακεδονίας, από το 336 π.Χ. κι έπειτα (σε ηλικία μόλις 20 ετών!) σε κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα σeξουαλικού αυτοπροσδιορισμού. Μπορούμε μόνο να κάνουμε κάποιες εικασίες.

Η ανησυχία της μητέρας του, Ολυμπίας

Ο Ρωμαίος ιστορικός Κόιντος Κούρτιος Ρούφος, στα απομνημονεύματα του, έκανε λόγο για μια «ανησυχία» από τη μητέρα του Αλέξανδρου, που έβλεπε τον γιο της να μην επιδιώκει σeξουαλικές επαφές.

Ανησυχούσε η Ολυμπία λοιπόν, πως δεν θα της χαρίσει εγγόνια, γι’ αυτό και σύμφωνα με τα κείμενά του Κόιντου, συνήθιζε να φέρνει την εταίρα Καλλιξένη, για να πλαγιάζει μαζί του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος δεν επεδίωκε ερωτiκές επαφές με γυναίκες (δύσκολο να βρεθεί χρόνος όταν ηγείσαι ενός ολόκληρου βασιλείου σε μάχες ανά την περσική αυτοκρατορία), όμως είχε μια μόνιμη σχέση με την πριγκίπισσα της Ρόδου, Βαρσίνη, με την οποία απέκτησε κι έναν γιο, τον Ηρακλή, το 363 π.Χ.

Μετά τη Βαρσίνη, ο Αλέξανδρος σύναψε τρεις γάμους: Με την Ροξάννα της Βακτριάς, με την Στάτειρα, κόρη Πέρση βασιλιά και την Παρυσάτιδα, επίσης κόρη Πέρση γαλαζοαίματου.

Μια οριακά επιβεβαιωμένη άποψη για τον σeξουαλικό προσδιορισμό του Μέγα Αλέξανδρου, κάνει λόγο για έναν άντρα που σύναπτε σχέσεις με γυναίκες, με σκοπό τον γάμο και την τεκνοποίηση, αναζητώντας όμως την ερωτiκή απόλαυση και στο ίδιο φύλο.

Μέγας Αλέξανδρος και Ηφαιστίωνας

Ο Ηφαιστίωνας είχε μεγαλώσει μαζί του, ήταν συμπολεμιστής του, ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πιο κοντά του από κάθε άλλον, και σύμφωνα με τον Κόιντο, αλλά και τη σύγχρονο ιστορικό Ρόμπιν Λέιν Φοξ, είναι αρκετά πιθανό να υπήρξε ερωτiκή σύνδεση μεταξύ τους.

Νεότεροι ιστορικοί φέρνουν τον Μακεδόνα στρατηλάτη κοντά και στον Μπαγκόα, έναν Πέρση που είχε γνωρίσει στην αυλή του Δαρείου του Τρίτου.

Πιθανότατα λοιπόν, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε σχέσεις και με άντρες και γυναίκες. Τον κάνει αυτό ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο;

Ίσως, στη θεωρία. Στην εποχή που έζησε, ταμπέλες σαν αυτές, δεν είχαν κανένα απολύτως νόημα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.