Απόσυρση AstraZeneca: Τι θα συμβεί με όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του covid

9 Μαΐου, 2024


Η Astrazeneca ξεκίνησε τη διαδικασία διεθνούς απόσυρσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων, αναφέροντας ως λόγο την υπερβολική προσφορά εμβολίων.Η εταιρεία αποφάσισε την ανάκληση του εμβολίου, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές αναφορές για παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, λόγω της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος. Αυτή η μείωση στη ζήτηση αποδί…

...δεται στην ύπαρξη ενός πλεονάσματος εμβολίων που είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού. Επιπροσθέτως, την Τρίτη 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν διαθέτει πλέον άδεια χρήσης.«Με το δεδομένο της...

Η Astrazeneca ξεκίνησε τη διαδικασία διεθνούς απόσυρσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων, αναφέροντας ως λόγο την υπερβολική προσφορά εμβολίων.

Η εταιρεία αποφάσισε την ανάκληση του εμβολίου, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές αναφορές για παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, λόγω της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος. Αυτή η μείωση στη ζήτηση αποδίδεται στην ύπαρξη ενός πλεονάσματος εμβολίων που είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού. Επιπροσθέτως, την Τρίτη 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν διαθέτει πλέον άδεια χρήσης.

«Με το δεδομένο της ανάπτυξης πολλών εμβολίων κατά της Covid-19, υπάρχει υπερπληθώρα εμβολίων» κατά διαφόρων παραλλαγών του ιού, «με αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Astrazeneca.

Τι λένε οι ειδικοί για όσους έχουν κάνει το AstraZeneca

Καθησυχαστικός φάνηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Mega, πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο. «Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετική επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια» είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι:

«Όταν ήμασταν στο πικ της πανδημίας, ακόμα και με αυτήν τη σπάνια επιπλοκή, αυτός ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τον κίνδυνο αν κόλλαγες κορωνοϊό και ήσουν ανεμβολίαστος. Τότε να σας θυμίσω δεν υπήρχε και διαθεσιμότητα εμβολίων. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πλέον παράγουμε όσα εμβόλια mRna θέλουμε. Εκείνη την περίοδο (σ.σ. της πανδημίας) η σχέση κόστους-οφέλους ήταν ξεκάθαρη».

«Ο κίνδυνος ήταν τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό» ανέφερε αναφορικά με τον αν υπάρχει κίνδυνος για τον κόσμο, με τον ίδιο να λέει ακόμα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Δεν υπάρχει φάρμακο που δεν έχει επιπλοκή. Αν πάρετε το φύλλο του depon, θα διαβάσετε τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει. Σε όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια, μετά την έγκρισή τους υπάρχει επιτήρηση των σπάνιων παρενεργειών».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.