Τελικά ποιο είναι το σωστό: Αυγό ή αβγό;

4 Δεκεμβρίου, 2021


Το αυγό ή αβγό, για να σας κρατήσουμε λίγο… σε αγωνία, είναι ένα τρόφιμο βασικό για την καθημερινή μας διατροφή, αλλά εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια μικρή… διαμάχη για το ποια είναι η σωστή γραφ…

...ή του.Πόσες και πόσες λέξεις πέρασαν στην καθημερινή χρήση της γλώσσας μας με δύο διαφορετικούς τρόπους γραφής, κάνοντάς μας να χάσουμε τη μπάλα για το ποια είναι τελικά η σωστή τους ορθογραφία, αν και παράλληλα έχουμε να σας παρουσιάσουμε ένα υπέροχο κόλπο με το συγκεκριμένο...

Το αυγό ή αβγό, για να σας κρατήσουμε λίγο… σε αγωνία, είναι ένα τρόφιμο βασικό για την καθημερινή μας διατροφή, αλλά εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια μικρή… διαμάχη για το ποια είναι η σωστή γραφή του.

Πόσες και πόσες λέξεις πέρασαν στην καθημερινή χρήση της γλώσσας μας με δύο διαφορετικούς τρόπους γραφής, κάνοντάς μας να χάσουμε τη μπάλα για το ποια είναι τελικά η σωστή τους ορθογραφία, αν και παράλληλα έχουμε να σας παρουσιάσουμε ένα υπέροχο κόλπο με το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο σωστός τρόπος είναι μόνο ένας και καθορίζεται από την ιστορική ορθογραφία της λέξης.

Στην ελληνική γλώσσα συγκεκριμένα, όπως άλλωστε και στις περισσότερες εθνικές γλώσσες, γράφουμε τις λέξεις όπως αυτές παραδοσιακά γράφονταν, σύμφωνα με την ιστορία κάθε λέξης και την ορθογραφία της.

Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, η ιστορική ορθογραφία συμπίπτει με αυτό που ονομάζουμε ετυμολογία της λέξης, δηλαδή με «την αληθή προέλευσή» της (ετυμολογία: έτυμος = αληθής).

Αβγό ή αυγό ορθογραφία

Πώς γράφεται τελικά;

Το λεξικό του Μπαμπινιώτη, κρίνει πως είναι σωστή η λέξη αβγό και εξηγεί την προτίμηση, ανατρέχοντας στη γλωσσολογία και στην εξέλιξη της λέξης αυτής από την αρχική λέξη «ωόν» της αρχαίας ελληνικής.

Έχοντας τους φθόγγους βγ από φωνητική εξέλιξη, το αβγό γράφεται κανονικά με -β- (τα ωά > ταουα > ταγουά > ταουγά > ταβγά > τ’ αβγό).

Από την άλλη, το λεξικό του Τριανταφυλλίδη δέχεται την ίδια προέλευση για την λέξη αυτή, αλλά θεωρεί ότι η εξέλιξή της και η τροποποίηση που υπέστη θα μπορούσε να δώσει και τον τύπο αυγό, ο οποίος θεωρήθηκε σωστός για αρκετό διάστημα, ωστόσο, η ορθογραφία του αμφισβητήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.