Η ακρίβεια μαστίζει τους Έλληνες: Η ζωή στην Αθήνα κοστίζει περισσότερο και από το Λονδίνο!

30 Μαΐου, 2025


Αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο οικονομικό βάρος βρίσκονται οι κάτοικοι της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της TradingPedia, η ελληνική πρωτεύουσα συγκαταλέγεται στις τρεις λιγότερο προσιτές πόλεις της Ευρώπης από πλευράς κόστους ζωής σε σχέση με τους μισθούς.Σύμφωνα με την «Δημοκρατία» η μελέτη, η οποία συγκρίνει 37 ευρωπαϊκές πόλεις, εξετάζει το κατά πόσο επαρκεί το μέσο καθαρό εισόδημα…

Αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο οικονομικό βάρος βρίσκονται οι κάτοικοι της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της TradingPedia, η ελληνική πρωτεύουσα συγκαταλέγεται στις τρεις λιγότερο προσιτές πόλεις της Ευρώπης από πλευράς κόστους ζωής σε σχέση με τους μισθούς.

Πιο εύκολη η καθημερινότητα στο Λονδίνο

Σύμφωνα με την «Δημοκρατία» η μελέτη, η οποία συγκρίνει 37 ευρωπαϊκές πόλεις, εξετάζει το κατά πόσο επαρκεί το μέσο καθαρό εισόδημα για την κάλυψη των βασικών εξόδων, όπως στέγαση, τρόφιμα, μεταφορές και προσωπικές ανάγκες. Τα αποτελέσματα για την Αθήνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται στα 1.017 ευρώ, ενώ το απαραίτητο ποσό για την κάλυψη των βασικών εξόδων αγγίζει τα 1.149 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται ένα αρνητικό υπόλοιπο της τάξεως των 132 ευρώ κάθε μήνα, φανερώνοντας την οικονομική ασφυξία που βιώνει μεγάλος αριθμός νοικοκυριών.


Το κόστος ζωής υπερβαίνει το μέσο εισόδημα κατά 132 ευρώ τον μήνα

Αντιθέτως, πόλεις όπως το Λουξεμβούργο παρουσιάζουν την αντίθετη εικόνα. Εκεί, το μηνιαίο κόστος διαβίωσης διαμορφώνεται στα 2.237 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό του μέσου καθαρού μισθού που ανέρχεται στα 5.590 ευρώ. Οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 3.300 ευρώ κάθε μήνα, γεγονός που τους επιτρέπει όχι μόνο να καλύπτουν άνετα τις ανάγκες τους, αλλά και να αποταμιεύουν ή να επενδύουν.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι υψηλές τιμές δεν συνεπάγονται πάντοτε δυσκολία επιβίωσης. Για παράδειγμα, πόλεις με ακριβό κόστος, όπως η Βέρνη και η Κοπεγχάγη, παραμένουν οικονομικά προσβάσιμες χάρη στους σημαντικά υψηλότερους μισθούς. Εκεί, οι δαπάνες κυμαίνονται μεταξύ 40% και 55% του εισοδήματος, διατηρώντας μια σχετική οικονομική ισορροπία.


Αρνητικό ισοζύγιο στην ελληνική πρωτεύουσα

Αντίστοιχα, η Μολδαβική πρωτεύουσα Κισινάου, αν και συγκαταλέγεται στις οικονομικά «φθηνότερες», δεν προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους πολίτες της, αφού το κόστος ζωής ξεπερνά τα όρια του τοπικού μισθού, καλύπτοντας πάνω από το 100% του μηνιαίου εισοδήματος.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.