Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Σαν από άλμπουμ βλαγμένη αυτή η φωτογραφία – Αναγνωρίζετε την οδό;

11 Μαΐου, 2025


Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αν κρατήσεις στα χέρια σου ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα ανακαλύψεις πόσο ριζικά έχει αλλάξει η πόλη με το πέρασμα των δεκαετιών.Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει μεταμορφωθεί πολλές φορές, και σήμερα ελάχιστα πράγματα θυμίζουν την Αθήνα του ’50 ή του ’60. Δυστυχώς, αρκετά από τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια που κάποτε κοσμούσαν την πόλη δ…

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αν κρατήσεις στα χέρια σου ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα ανακαλύψεις πόσο ριζικά έχει αλλάξει η πόλη με το πέρασμα των δεκαετιών.

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει μεταμορφωθεί πολλές φορές, και σήμερα ελάχιστα πράγματα θυμίζουν την Αθήνα του ’50 ή του ’60. Δυστυχώς, αρκετά από τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια που κάποτε κοσμούσαν την πόλη δεν υπάρχουν πλέον.

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι μπορεί να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν περιοχές της Αθήνας από φωτογραφίες μιας άλλης εποχής, όπως αυτή μιας πασίγνωστης περιοχής. Μια τέτοια νοσταλγική φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια συνοικία απεικονίζεται; Σε ποια περιοχή βρίσκεται; Είτε ζεις στην Αθήνα, είτε την έχεις επισκεφθεί ως ταξιδιώτης, είναι σχεδόν βέβαιο πως έχεις περάσει από εκεί.


Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Ποια είναι η οδός της φωτογραφίας;

–Συγγρού
–Πατησίων
–Πανεπιστημίου

Η απάντηση για το κουίζ της παλιάς Αθήνας και η ιστορία της οδού

Στη φωτογραφία, τραβηγμένη το 1965, απεικονίζεται η οδός Πατησίων στη διασταύρωση με την οδό Χανίων. Η οδός Πατησίων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, με μήκος 4,5 χιλιομέτρων. Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της πόλης, μόλις πενήντα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, και εκτείνεται βόρεια, οδηγώντας στη συνοικία των Πατησίων, από την οποία και πήρε την ονομασία της.

Στα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ακόμα μια αγροτική περιοχή και ο συγκεκριμένος δρόμος συνέδεε τις εκτάσεις αυτές με το κέντρο της Αθήνας, περνώντας μέσα από ανοιχτούς χώρους. Με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων μετατράπηκε σε έναν κύριο αστικό δρόμο που διασχίζει σημαντικές συνοικίες, όπως το Μουσείο, η Κυψέλη, η πλατεία Βικτωρίας και η πλατεία Αμερικής.

Η διαμόρφωση της οδού ξεκίνησε το 1841. Στην Οθωνική περίοδο, η Πατησίων έγινε αγαπημένος προορισμός περιπάτου για τους Αθηναίους, αλλά και για ξένους επισκέπτες και Βαυαρούς, ιδίως τις αργίες και τα κυριακάτικα απογεύματα, ενώ συχνά συνδυαζόταν με βόλτα στο Πεδίον του Άρεως.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, η οδός άρχισε να γεμίζει με «καλλιμάρμαρα και κομψά ιδιωτικά μέγαρα», ενώ με το πέρασμα των δεκαετιών εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κεντρικές και ζωντανές αρτηρίες της πόλης.

Το 1946, δύο χρόνια μετά τη λήξη της Κατοχής, το τμήμα της Πατησίων από την αρχή της, στην οδό Πανεπιστημίου, έως την οδό Αγίου Μελετίου, μετονομάστηκε σε οδό 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της εθνικής εορτής. Παρ’ όλα αυτά, η νέα ονομασία δεν επικράτησε ούτε στον καθημερινό λόγο ούτε στον γραπτό, και έτσι η οδός παραμένει γνωστή ως Πατησίων.

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.