Ο δισεκατομμυριούχος που δώρισε όλα του τα χρήματα στους φτωχούς και έμεινε απένταρος

23 Απριλίου, 2024


Ο λόγος για τον Τσαρλς Φίνι, τον ιδρυτή των Duty Free. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πραγματοποίησε δωρεά οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν είχε ποτέ δικό του σπίτι ή αυτοκίνητο. Λόγω της τεράστιας προσφοράς του το Forbes τον ”βάφτισε” «Τζέιμς Μποντ της φιλανθρωπίας».To 1960 o Τσαρλς «Τσακ» Φίνι μαζί με τον φίλο του Ρόμπερτ Μίλλερ ίδρυσε την αλυσίδα λιανικής πώλησης Dut…

... Μίλλερ ίδρυσε την αλυσίδα λιανικής πώλησης Duty Free Shoppers. Κατάφερε, με το πέρασμα των χρόνων να κατακτήσει την πρώτη και καλύτερη θέση στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου.Η περιουσία του έγινε πολύ γρήγορα αμύθητη. Όμως, ο ίδιος ήξερε από πολύ νωρίς ότι οι πολυτέλειες και η...

Ο λόγος για τον Τσαρλς Φίνι, τον ιδρυτή των Duty Free. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πραγματοποίησε δωρεά οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεν είχε ποτέ δικό του σπίτι ή αυτοκίνητο. Λόγω της τεράστιας προσφοράς του το Forbes τον ”βάφτισε” «Τζέιμς Μποντ της φιλανθρωπίας».

Τσαρλς Φίνι: Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου

To 1960 o Τσαρλς «Τσακ» Φίνι μαζί με τον φίλο του Ρόμπερτ Μίλλερ ίδρυσε την αλυσίδα λιανικής πώλησης Duty Free Shoppers. Κατάφερε, με το πέρασμα των χρόνων να κατακτήσει την πρώτη και καλύτερη θέση στα περισσότερα αεροδρόμια του κόσμου.

Η περιουσία του έγινε πολύ γρήγορα αμύθητη. Όμως, ο ίδιος ήξερε από πολύ νωρίς ότι οι πολυτέλειες και η ακριβή ζωή τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. Πέρασε όλα του τα χρόνια διάγοντας έναν λιτό και απέριττο βίο. Πριν από περίπου 4 δεκαετίες δεσμεύτηκε να χαρίσει όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Το έκανε πριν φύγει από τη ζωή.

Ο Φίνι κατάφερε να κρατήσει την υπόσχεση του, κάνοντας μία σπουδαία πράξη. Μέσω του προσωπικού του ιδρύματος «Atlantic Philanthropies» δώρισε το τεράστιο ποσό των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πολλές, διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Χρήματα έδωσε επίσης και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχει κρατήσει ένα ελάχιστο μέρος της προσωπικής περιουσίας του για τον ίδιο και την σύζυγό του, Χέλγκα, με την οποία είναι παντρεμένος από το 1980.

Το μάθημα που θέλει να δώσει στη νέα “τάξη φιλάνθρωπων”: Μην περιμένετε να δώσετε τα χρήματά σας όταν γερνάτε ή, ακόμα χειρότερα, πεθάνετε. Αντίθετα, κάντε σημαντικές δωρεές ενώ έχετε ακόμα την ενέργεια, τις συνδέσεις και την επιρροή να κάνετε τα κύματα. «Οι άνθρωποι που έχουν χρήματα έχουν υποχρέωση», λέει ο Feeney. «Δεν θα έλεγα ότι δικαιούμαι να τους πω τι να κάνουν με αυτό, αλλά να το χρησιμοποιήσω με σύνεση». Γι’ αυτό εκείνος ο άνθρωπος που φρουρούσε με εμμονή την ιδιωτική του ζωή για δεκαετίες συμμετείχε στη βιογραφία, πέρασε τρεις μέρες μαζί μου και στις 6 Σεπτεμβρίου δέχτηκε δημόσια επίτιμο διδάκτορα νομικής που χορηγήθηκε από κοινού από κάθε πανεπιστήμιο στο νησί της Ιρλανδίας — η πρώτη φορά που έχει δοθεί βραβείο.

Ο Feeney μπορεί σύντομα να αποκτήσει πρόσβαση στο μεγαλύτερο μεγάφωνο όλων: το Χόλιγουντ. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ φέρεται να σκέφτηκε να προσαρμόσει την ιστορία του Φίνι για την ασημένια οθόνη. Ποιος πρέπει να τον υποδυθεί στην ταινία; Ο Feeney σκέφτεται βαθιά καθώς επιστρέφουμε από το Limerick και χαμογελάει πριν μοιραστεί την απάντησή του: «Μάλλον ο Danny DeVito».


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.