ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ MARKET PASS! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

24 Μαρτίου, 2026


Μέσω προπληρωμένης κάρτας ή voucher θα παρέχεται πλέον η επισιτιστική ενίσχυση, αποκλειστικά για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σε σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
!function(v,t,o){
var a = t.createElement(“script”);
a.src = “https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js”;
a.setAttribute(“fetchpriority”, “high”);
var r = v.top;
r.document.head.append…

Μέσω προπληρωμένης κάρτας ή voucher θα παρέχεται πλέον η επισιτιστική ενίσχυση, αποκλειστικά για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σε σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με κοινή υπουργική απόφαση της Δόμνα Μιχαηλίδου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης θεσπίζεται νέο πλαίσιο για την Προτεραιότητα 6 «Επισιτιστική Βοήθεια & Υλική Στέρηση» του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021–2027», χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

Το νέο μοντέλο

Για πρώτη φορά, η επισιτιστική βοήθεια οργανώνεται με ενιαίους κανόνες σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας την αυτονομία των δικαιούχων. Αντί για προκαθορισμένα πακέτα προϊόντων, οι ωφελούμενοι αποφασίζουν οι ίδιοι τι χρειάζονται, πότε και από ποιο κατάστημα θα το προμηθευτούν.

Η κεντρική εφαρμογή αντικαθιστά το κατακερματισμένο σύστημα διαφορετικών πρακτικών ανά Περιφέρεια, διασφαλίζοντας ταχύτερη υλοποίηση, διαφάνεια, λιγότερη γραφειοκρατία και ίση μεταχείριση όλων των δικαιούχων. Το πιο σημαντικό: η βοήθεια φτάνει άμεσα σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο.

Η ενίσχυση θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε τα νοικοκυριά να λάβουν συγκεντρωμένα τα ποσά που αντιστοιχούν στην περίοδο μετάβασης στο νέο σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, κανένα νοικοκυριό δεν χάνει τη στήριξη που δικαιούται και οι διαθέσιμοι πόροι φτάνουν ακέραιοι στους ωφελούμενους.

Λειτουργία των vouchers

Τα vouchers, σε ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, θα εξαργυρώνονται αποκλειστικά για τρόφιμα και είδη βασικής υλικής βοήθειας σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η διάρκεια τους συνδέεται με την επιλεξιμότητα του νοικοκυριού, δεν μετατρέπονται σε χρήματα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καπνικά προϊόντα, αλκοολούχα ή είδη τυχερών παιγνίων.

Το σύστημα συνδέεται άμεσα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς οι δικαιούχοι εντάσσονται αυτοδίκαια στην επισιτιστική βοήθεια. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ένταξης και άλλων ατόμων ή νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μετά από πιστοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Τι ανέφερε η Υπουργός

Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι το νέο Voucher – Market Pass θα έχει μεσοσταθμικό ποσό 40 ευρώ για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα αποστέλλεται μηνιαίως στο email τους. Η πρώτη πληρωμή θα είναι αυξημένη, καθώς θα περιλαμβάνει και αναδρομικά ποσά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.