Τραγωδία στα Τέμπη: Γιατί «μπαζώθηκε» το σημείο της σύγκρουσης; Οι κατηγορίες συγκάλειψης που δεν… κατευνάζει η απάντηση της κυβέρνησης

1 Μαρτίου, 2024


Δικαίωση αναζητούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, όπως και οι επιζώντες, που έναν χρόνο μετά παραμένουν αναπάντητα «γιατί».Οι αντικρουόμενες πραγματογνωμοσύνες, τα βίντεο από τις κάμερες που δεν φυλάχθηκαν, αλλά και το «μπάζωμα» του χώρου γύρω από τη σύγκρουση των δύο τρένων, έχουν δημιουργήσει υπόνοιες συγκάλυψης. Η αλήθεια θα φανεί μόνο με στοιχεία από την ποινική δικαιοσύνη….

... Σε διαφορετική περίπτωση, οι σκιές θα γίνουν βαριά σύννεφα.Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «μπάζωμα» στα ΤέμπηΣτη χθεσινή του παρέμβαση στο συνέδριο της «Καθημερινής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να...

Δικαίωση αναζητούν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, όπως και οι επιζώντες, που έναν χρόνο μετά παραμένουν αναπάντητα «γιατί».

Οι αντικρουόμενες πραγματογνωμοσύνες, τα βίντεο από τις κάμερες που δεν φυλάχθηκαν, αλλά και το «μπάζωμα» του χώρου γύρω από τη σύγκρουση των δύο τρένων, έχουν δημιουργήσει υπόνοιες συγκάλυψης. Η αλήθεια θα φανεί μόνο με στοιχεία από την ποινική δικαιοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι σκιές θα γίνουν βαριά σύννεφα.

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Στη χθεσινή του παρέμβαση στο συνέδριο της «Καθημερινής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, δίνοντας απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούν σήμερα. Όπως είπε, αυτές οι «φήμες μπορεί να είναι τοξικές και διαβρωτικές και μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να επιστρατεύσει την δύναμη και την εγκυρότητα της για να διαλυθεί η φήμη από την αλήθεια», γεγονός που μπορεί να χρειαστεί χρόνο. Και αυτό γιατί οι απαντήσεις που έχουν ζητηθεί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή της Λάρισας, τόσο για την ύπαρξη ξυλόλιου στο τρένο ή για την ανάκτηση βίντεο που έχουν σβηστεί, από ειδικά εργαστήρια του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας, δε θα έρθουν αύριο στα χέρια του δικαστή που τα αιτήθηκε.

Δείτε επίσης σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο για τα Τέμπη: Η τελευταία ευκαιρία να αποτραπεί η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία

Είναι όμως απαραίτητο να ενσωματωθούν στην ήδη υπάρχουσα δικογραφία ώστε να δοθούν οι απαντήσεις που οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν. Κουβαλούσε τελικά κάτι παράνομο η εμπορική αμαξοστοιχία με την οποία συγκρούστηκε ο συρμός 62; Και εάν ναι, τι φορτίο ήταν αυτό; Υπάρχουν βίντεο που έχουν καταγράψει την παράνομη φόρτωση; Και γιατί ο ΟΣΕ την επόμενη του δυστυχήματος δεν ζήτησε το υλικό που έχουν οι κάμερες για να αποθηκευτεί; Γιατί η έκταση γύρω από το δυστύχημα σκάφτηκε και μπαζώθηκε με χαλίκι; Τι ήθελαν οι αρμόδιοι να κρύψουν; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουν στις μηνυτήριες αναφορές τους οι συγγενείς των θυμάτων και τώρα η δικαιοσύνη καλείται να δώσει σαφείς απαντήσεις που δεν θα χωρούν αμφισβήτηση από καμία πλευρά.

Η απάντηση της κυβέρνησης για το μπάζωμα στα Τέμπη
EUROKINISSI

Η δύσκολη στιγμή που ανέφερε ο πρωθυπουργός

«Για μένα, δεν υπήρξε πιο δύσκολη στιγμή από τα Τέμπη. Τους λόγους μπορείτε να τους αντιληφθείτε. Στα Τέμπη συσσωρεύτηκε όλη η κακή πλευρά του τρόπου λειτουργίας του κράτους. Συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η δικαιοσύνη έκρινε ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος πρέπει να ενσωματωθεί με την κύρια δικογραφία του δυστυχήματος. Ο ίδιος μάλιστα διεμήνυσε στην Μαρία Καρυστιανού ότι ουδέποτε της είχε απαντήσει σε εξώδικο ότι αυτός που έδωσε την εντολή για το μπάζωμα του χώρου, ήταν ο τότε υφυπουργός στον πρωθυπουργό ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο χώρος τότε σκάφτηκε και μπαζώθηκε για να μπορέσουν οι γερανοί να σηκώσουν τα τεράστια βαγόνια, ώστε αυτά στη συνέχεια να μεταφερθούν σε χώρο φύλαξης, και να γίνουν εκεί οι έρευνες για περαιτέρω στοιχεία της τραγωδίας, ενώ στη συνέχεια η περιοχή αποκαταστάθηκε.

Στο ερώτημα δε εάν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Απαντώ με σαφήνεια και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άμεσα φως. Δεν υπάρχει καμία, καμία πρόθεση συγκάλυψης. Είμαστε αυτοί οι οποίοι ζητάμε από την πρώτη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες, όπου κι αν αυτές πρέπει να αποδοθούν, χωρίς, βέβαια να “δικάζει” οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τη δικαιοσύνη. Όλοι θέλουμε να μάθουμε, τελικά, τι συνέβη, ποιες είναι οι ευθύνες, οι διαχρονικές ευθύνες, πώς συνδέονται με αυτή την τραγική κατάληξη».

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.