Άρης Δαβαράκης: «Ο Γιωτόπουλος, αυτό το ψυχρό κτήνος, 17 ανθρώπους έστειλε στον τάφο, να μην εκτίσει 25 χρόνια ποινή;» – Η απάντηση στην Έλενα Ακρίτα

17 Ιουνίου, 2026


Το όνομα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου επέστρεψε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστροφή του στη φυλακή. Ανάμεσα σε όσους πήραν δημόσια θέση ήταν και ο Άρης Δαβαράκης, ο οποίος με μια ιδιαίτερα φορτισμένη ανάρτηση αναφέρθηκε στα θύματα της 17 Νοέμβρη και στις οικογένειές τους.Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την υπόθεση του Αλέξανδρου Γιωτόπ…

Το όνομα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου επέστρεψε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστροφή του στη φυλακή. Ανάμεσα σε όσους πήραν δημόσια θέση ήταν και ο Άρης Δαβαράκης, ο οποίος με μια ιδιαίτερα φορτισμένη ανάρτηση αναφέρθηκε στα θύματα της 17 Νοέμβρη και στις οικογένειές τους.

Άρης Δαβαράκης για Γιωτόπουλο: «Δεκαεπτά ανθρώπους έστειλε στον τάφο, να μη συμπληρώσει τα 25 χρόνια;»

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την υπόθεση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ο Άρης Δαβαράκης δημοσίευσε μια μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποφυλάκισης πριν από τη συμπλήρωση της ποινής που προβλέπει ο νόμος.

Στο επίκεντρο της ανάρτησής του βρέθηκε η δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού από τη 17 Νοέμβρη το 1997, μια υπόθεση που, όπως σημειώνει, σημάδεψε βαθιά ανθρώπους που τον γνώριζαν προσωπικά.

Η αναφορά στον Κωστή Περατικό

Ο Άρης Δαβαράκης δημοσίευσε φωτογραφία του Κωστή Περατικού και έγραψε πως επρόκειτο για έναν αγαπημένο φίλο πολλών ανθρώπων.

«Αυτός είναι ο Κωστής Περατικός, ο καλός, αθώος, γλυκύτατος φίλος πολλών – και δικός μου. Σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου βρέθηκαν οι “σημειώσεις” για τη δολοφονία του – εύρημα που βοήθησε πολύ στην καταδίκη του εγκληματία».

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται επίσης στη σύζυγο του Κωστή Περατικού, Λία Ρακά, και στα δύο μικρά παιδιά που άφησε πίσω του η δολοφονία.

Η θέση του για την έκτιση της ποινής

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας υποστήριξε πως η συζήτηση δεν αφορά ούτε τη θανατική ποινή ούτε την ισόβια κράτηση χωρίς τέλος, αλλά την πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως σημείωσε:

«Τον πιάσανε και καταδικάστηκε για 17 δολοφονίες σε 17 φορές ισόβια. Τα ισόβια στην Ευρώπη της ανθρωπιάς σημαίνουν 25 χρόνια φυλακή. Ο Γιωτόπουλος έχει εκτίσει σχεδόν 24 χρόνια, γι’ αυτό ξαναμπήκε μέσα μέχρι τις αρχές του 2027, για να ολοκληρώσει. Δεκαεπτά ανθρώπους έστειλε στον τάφο, να μην εκτίσει 25 χρόνια ποινή;».

Παράλληλα, έκανε λόγο για τις οικογένειες των θυμάτων που εξακολουθούν να κουβαλούν τις συνέπειες των δολοφονιών.

«Πόσες οικογένειες έζησαν τα εγκλήματα του Γιωτόπουλου; Πόσοι γονείς, πόσα ανήλικα, πόσοι αγαπημένοι, πόσοι φίλοι κι αδέρφια; Είμαστε αμέτρητοι».

Η αναφορά στην Έλενα Ακρίτα

Στο τέλος της ανάρτησής του, ο Άρης Δαβαράκης απευθύνθηκε προσωπικά στην Έλενα Ακρίτα, η οποία είχε προηγουμένως τοποθετηθεί δημόσια για την υπόθεση.

«Έλενα Ακρίτα – θα την θυμάσαι την Λία από τις τότε παρέες. Τριών και πέντε ήταν τα παιδάκια της τότε…».

Δείτε την ανάρτηση του Άρη Δαβαράκη:

Τι είχε γράψει η Έλενα Ακρίτα

Αφορμή για την παρέμβαση του Άρη Δαβαράκη αποτέλεσε προηγούμενη ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, η οποία σχολίασε την επιστροφή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στη φυλακή.

Η βουλευτής και δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του και είχε γράψει:

«Στη φωτογραφία βλέπουμε έναν άνθρωπο 82 χρονών να επιστρέφει στη φυλακή. Η εικόνα φανερώνει την πλήρη επικράτηση του πολιτικού ρεβανσισμού απέναντι στο κράτος δικαίου».

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής της ανέφερε:

«Το μήνυμα που εκπέμπεται δεν είναι ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή. Είναι ότι η Δημοκρατία μπορεί να εκδικείται. Αυτή δεν είναι η νίκη της. Είναι η ήττα της».

Δείτε τις αναρτήσεις της Έλενας Ακρίτα:

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.