Βιολάντα: 37,8 εκ τζίρος το 2024! Τα τρελά κέρδη από τα «χρυσά» μπισκότα, στον τρόμο του αύριο για 250 εργαζόμενους

30 Ιανουαρίου, 2026


Δεν υπάρχει έλληνας που να μην έχει συγκλονιστεί από την τραγούδια που συνέβη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα.Το πανελλήνιο παραμένει συγκλονισμένο, ενώ ο πόνος για τον χαμό των εργαζομένων που πήγαν για δουλειά και δεν επέστρεψαν ποτέ στις οικογένειές τους, είναι ανείπωτος. Η τραγική είδηση προκάλεσε σοκ τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, αφή…

Δεν υπάρχει έλληνας που να μην έχει συγκλονιστεί από την τραγούδια που συνέβη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα.

Το πανελλήνιο παραμένει συγκλονισμένο, ενώ ο πόνος για τον χαμό των εργαζομένων που πήγαν για δουλειά και δεν επέστρεψαν ποτέ στις οικογένειές τους, είναι ανείπωτος. Η τραγική είδηση προκάλεσε σοκ τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, αφήνοντας μια σκιά που θα ακολουθεί για πάντα την ανερχόμενη μπισκοτοποιία.

«Σε αυτήν τη στιγμή βαθιάς ψυχικής συντριβής, δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί μια τέτοια τραγωδία. Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη και τον συγκλονισμό μας για το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε στο εργοστάσιό μας στα Τρίκαλα. Μοναδικό μας μέλημα είναι να σταθούμε με σεβασμό και στήριξη δίπλα στις οικογένειες των ανθρώπων που χάσαμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας.

Από τον συνοικιακό φούρνο στη βιομηχανία

Η ιστορία της Βιολάντα ξεκινά από ένανσυνοικιακό φούρνο στα Τρίκαλα, που διατηρούσε ο Μόδεστος Τσίνας. Στον φούρνο αυτό έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ο Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης, γαμπρός του Τσίνα, αποκτώντας την εμπειρία που αργότερα θα αποτελούσε τη βάση για τη δημιουργία της Βιολάντα.

Το 2003, ο Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης προχώρησε στο αποφασιστικό βήμα, ιδρύοντας τη Βιολάντα και μεταφέροντας την παραδοσιακή γνώση της αρτοποιίας σε βιομηχανική παραγωγή μπισκότων, με έμφαση στις κλασικές συνταγές και στην ποιότητα. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται σταθερά ποντάροντας τόσα στα δικά της προϊόντα όσο και στα ιδιωτικής ετικέτας, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων, επενδύοντας σε νέες παραγωγικές μονάδες και εν τέλει αποκτώντας εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ο Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης


Ο Κωνσταντίνος Τζιωρτζιώτης

Η μετάβαση από τον φούρνο της γειτονιάς σε μια σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων αποτέλεσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικής επιχειρηματικής εξέλιξης στη μεταποίηση, μια πορεία που σήμερα επισκιάζεται από τα τραγικά γεγονότα στα Τρίκαλα.

Σε οικονομικό επίπεδο, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση 2024 αποτυπώνουν μια επιχείρηση σε σαφώς ανοδική τροχιά. Ο κύκλος εργασιών της Βιολάντα διαμορφώθηκε στα 37,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε σχέση με το 2023, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 3,3 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Τα μεγέθη αυτά αντανακλούσαν μια στρατηγική που τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκε σε επενδύσεις σε παραγωγική δυναμικότητα, αυτοματοποίηση και νέο προϊόντικό χαρτοφυλάκιο, με στόχο τη διεύρυνση των εξαγωγών και την ενίσχυση της παρουσίας σε νέες αγορές.

Συνολικά, ο όμιλος απασχολεί περί τους 250 εργαζόμενους, με τα προϊόντα του να έχουν ισχυρή παρουσία στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, αλλά και σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα σε αγορές του εξωτερικού.

Από τις έρευνες, διαπιστώθηκε διαρροή στο έδαφος – Τα ευρήματα πυροσβεστών και πραγματογνωμόνων

Η ενημέρωση έγινε από την Πυροσβεστική και τον διοικητή του ΕΣΚΕΔΙΚ Υποστράτηγο Αναστάσιο Μιχαλόπουλο, για τις ενέργειες που έγιναν από την πρώτη στιγμή στο τραγικό συμβάν στο εργοστάσιο «Βιολάντα» όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενες.

Η τραγική στιγμή που εντοπίστηκαν δύο νεκρές αγκαλιασμένες κάτω από τα χαλάσματα


Φονική έκρηξη στη Βιολάντα (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Η διαρροή εκτιμάται ότι ήταν πολύμηνη, με τα ανιχνευτικά μέσα να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις προπανίου.

«Η σημαντική αυτή διαφυγή προπανίου, μέσω του εδάφους, μετακινήθηκε σε απόσταση περίπου 25 μέτρων και συγκρατήθηκε σε υπόγειο χώρο, όπου, με την παρουσία σπινθηρισμού που προκλήθηκε από ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της εγκατάστασης και οδήγησε σε έκρηξη» ανέφερε η Πυροσβεστική.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου 2026 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο βιομηχανίας τροφίμων με την επωνυμία «Βιολάντα», το οποίο βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων ειδοποιήθηκε για το συμβάν στις 03:56 π.μ., ενώ το πρώτο πυροσβεστικό όχημα αφίχθη στο σημείο στις 04:11 π.μ.. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν συνολικά 13 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, 1 βραχιονοφόρο όχημα, 9 βοηθητικά οχήματα, 2 ομάδες της ΕΜΑΚ (μία από την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας και μία από την 7η ΕΜΑΚ Λαμίας), καθώς και 1 ομάδα Drone. Συνολικά έλαβαν μέρος 53 πυροσβεστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν δύο υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Από τις πρώτες στιγμές, υπό τον συντονισμό και τη φυσική παρουσία της Εισαγγελέως Τρικάλων, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες επιχειρησιακές και ανακριτικές διαδικασίες, σε συνεργασία με το τοπικό Ανακριτικό Γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αστυνομίας, την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας, καθώς και με δύο πραγματογνώμονες.

Καμένο το εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα


Φονική πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)

Την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, το εργοστάσιο βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία, καθώς λειτουργεί σε 24ωρη βάση, και στο χώρο εργάζονταν 13 άτομα, εκ των οποίων 4 άνδρες και 9 γυναίκες. Μετά την εκδήλωση του συμβάντος, 8 άτομα (4 άνδρες και 4 γυναίκες) εξήλθαν από το εργοστάσιο. Από αυτούς, 3 άτομα διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και 3 άτομα μεταφέρθηκαν με ίδια μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ τα υπόλοιπα 2 άτομα μεταφέρθηκαν στις οικίες τους.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του συμβάντος συνεδρίασε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, παρουσία του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Τρικάλων, του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και του Συντονιστή Επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Παράλληλα, ενημερώθηκαν άμεσα οι ανακριτικές Αρχές, καθώς και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας.

Από τη στιγμή της εκδήλωσης του περιστατικού και παράλληλα με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προέβησαν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον εντοπισμό των υπολοίπων πέντε (5) εργαζομένων, οι οποίες ήταν γυναίκες. Περί ώρα 07:55 π.μ. εντοπίστηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί, ενώ περί ώρα 08:10 π.μ. εντοπίστηκε τρίτη σορός. Περί ώρα 12:00 μ.μ. εντοπίστηκε τέταρτη σορός, ενώ την 27η Ιανουαρίου 2026 εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός.

Παράλληλα, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ενεργοποιήθηκε άμεσα στο χώρο η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, με τη μετάβαση ειδικού κλιμακίου ερευνητών. Εντός του πρώτου δωδεκαώρου το κλιμάκιο αυτό ενισχύθηκε με δύο επιπλέον κλιμάκια υπό τον επικεφαλής της ΔΑΕΕ, στο πλαίσιο της πλήρους και μεθοδικής διερεύνησης των αιτιών του περιστατικού, καθώς και της πλήρους διασφάλισης του χώρου και των στοιχειών του συμβάντος.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αυτοψίες στον χώρο, χαρτογράφηση της σκηνής του συμβάντος, συλλογή και εργαστηριακή εξέταση ευρημάτων, λήψη καταθέσεων από εργαζομένους και εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς και τεχνική αξιολόγηση κρίσιμων εγκαταστάσεων και συστημάτων, με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της εξέλιξης του περιστατικού και των συνθηκών εκδήλωσής του. Στο πλαίσιο της τεχνικής διερεύνησης διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο υπέργειων δεξαμενών προπανίου, χωρητικότητας 5.000 και 9.000 λίτρων αντίστοιχα, οι οποίες βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από την περιοχή της έκρηξης. Από τα ευρήματα προέκυψε ύπαρξη πάγου στις σωληνώσεις της δεξαμενής των 5.000 λίτρων, στοιχείο που υποδηλώνει πρόσφατη λειτουργία αυτής. Η διασύνδεση των δεξαμενών πραγματοποιείτο μέσω υπόγειων σωληνώσεων, οι οποίες διέρχονταν κάτω από ασφαλτοστρωμένο χώρο και εισέρχονταν στο ισόγειο τμήμα του κτιρίου, τροφοδοτώντας τους φούρνους.

Κατόπιν εξειδικευμένων ελέγχων με χρήση αζώτου, διαπιστώθηκε διαρροή στο έδαφος, γεγονός που οδήγησε στη διενέργεια τομής και εκσκαφής σε βάθος περίπου 60 εκατοστών, όπου εντοπίστηκε εκτεταμένη διαρροή εντός του εδάφους. Η διαρροή εκτιμάται ότι ήταν πολύμηνη, με τα ανιχνευτικά μέσα να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις προπανίου. Η σημαντική αυτή διαφυγή προπανίου, μέσω του εδάφους, μετακινήθηκε σε απόσταση περίπου 25 μέτρων και συγκρατήθηκε σε υπόγειο χώρο, όπου, με την παρουσία σπινθηρισμού που προκλήθηκε από ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της εγκατάστασης και οδήγησε σε έκρηξη.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, την 27η Ιανουαρίου 2026 συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί, για πράξεις και παραλείψεις που σχετίζονται με αδικήματα ανθρωποκτονίας από αμέλεια, βαριών σωματικών βλαβών κατά συρροή, εμπρησμού και έκρηξης, στον χώρο της επιχείρησης στη Δημοτική Ενότητα Μεγάλων Καλυβίων του Δήμου Τρικκαίων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελέως Τρικάλων.

Όλες οι προβλεπόμενες διερευνητικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης και τη σύνταξη της τελικής τεχνικής έκθεσης σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του συμβάντος καθώς και η προανακριτική διαδικασία βρίσκονται σε εξέλιξη».

Το διαβάσαμε εδώ

Δείτε και αυτά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.