
Το σκηνικό του καιρού αλλάζει δραματικά τις επόμενες ώρες, με τους κορυφαίους μετεωρολόγους της χώρας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιούν για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που θα «σαρώσει» την Ελλάδα, φέρνοντας επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες. Με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο και την ΕΜΥ να επιβεβαιώνει την επιδείνωση για την Παρασκευή 23/1…
Το σκηνικό του καιρού αλλάζει δραματικά τις επόμενες ώρες, με τους κορυφαίους μετεωρολόγους της χώρας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιούν για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που θα «σαρώσει» την Ελλάδα, φέρνοντας επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες. Με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο και την ΕΜΥ να επιβεβαιώνει την επιδείνωση για την Παρασκευή 23/1, η εγρήγορση των πολιτών κρίνεται απαραίτητη.
Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή»
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με νέα παρέμβασή του, ξεκαθαρίζει πως η ανάπαυλα του καιρού έλαβε τέλος. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, νέα κύματα βροχών θα ξεκινήσουν να επηρεάζουν τη χώρα από τις αμέσως επόμενες ώρες, με φαινόμενα που τοπικά θα έχουν μεγάλη ένταση. «Νέα κύματα βροχών και καταιγίδων από τις επόμενες ώρες που τοπικά ενδέχεται να έχουν και ένταση για τα δυτικά, κεντρικά, τα νότια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Αττικής. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος.
Η επισήμανση για την Αττική προκαλεί ανησυχία, καθώς η εκδήλωση έντονων φαινομένων σε έναν τόσο πυκνοκατοικημένο ιστό μπορεί να προκαλέσει άμεσα πλημμυρικά προβλήματα και κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Θα επιμείνουν οι βροχές και σήμερα, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, με τον Σάκη Αρναούτογλου να σημειώνει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα παραμείνουν και τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, μπόρες θα έχουμε στην Αττική και το βράδυ της Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή θα έχουμε βροχές στη νότια νησιωτική χώρα.
Αναλυτικά ο καιρός από τον Σάκη Αρναούτογλου
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) στην τακτική της πρόγνωση για αύριο, Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνει τη διατήρηση του άστατου καιρού. Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου τα φαινόμενα προβλέπεται να παραμείνουν ιδιαίτερα ισχυρά τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τοπικές πλημμύρες. Στην Αττική, ο καιρός θα παρουσιάσει έντονη αστάθεια και θα είναι νεφελώδης, με τις τοπικές βροχές να κάνουν την εμφάνισή τους από νωρίς. Μάλιστα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας κατά τις πρωινές ώρες, κάτι που αναμένεται να δυσχεράνει σημαντικά την κίνηση στους δρόμους του λεκανοπεδίου.
Η θερμοκρασία στον νομό θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η αίσθηση του ψύχους θα είναι διαφορετική λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, γεγονός που όχι μόνο θα κρατήσει τα επίπεδα της υγρασίας στα ύψη, εντείνοντας τη δυσφορία, αλλά θα προκαλέσει και αναταράξεις στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη, γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.
Διαβάστε επίσης
Με δεδομένες τις προειδοποιήσεις των Μαρουσάκη και Αρναούτογλου, η Πολιτική Προστασία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.
- Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων καταιγίδων.
- Προσοχή στις διαβάσεις: Μην επιχειρείτε να διασχίσετε χείμαρρους ή δρόμους που έχουν καλυφθεί από νερό, ακόμα κι αν φαίνεται λίγο.
- Ασφαλίστε αντικείμενα: Στις περιοχές με ισχυρούς ανέμους, βεβαιωθείτε ότι γλάστρες ή άλλα αντικείμενα στα μπαλκόνια είναι στερεωμένα.
Η κακοκαιρία αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή ύφεση από το βράδυ της Παρασκευής (23/1), ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας. Η αρχή της βελτίωσης θα γίνει αισθητή πρώτα στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, με τα έντονα φαινόμενα να υποχωρούν σταδιακά από το Ιόνιο και την Ήπειρο.
Ωστόσο, η υποχώρηση αυτή θα έχει ανατολική φορά, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ η Δυτική Ελλάδα θα αρχίσει να «ανασαίνει», οι περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό την επήρεια των καταιγίδων μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Στην Αττική, ο καιρός θα αρχίσει να καθαρίζει σταδιακά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αφήνοντας όμως πίσω του αυξημένη υγρασία και χαμηλές νεφώσεις. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι, παρά την ύφεση, οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές θα παραμένει ολισθηρό και επικίνδυνο.
Δείτε και αυτά


